עמוד בית » מדריכים ומאמרים » הדרך הנכונה לתחזוקת אתר – חלק 2: אבטחת אתרים מקיפה

הדרך הנכונה לתחזוקת אתר – חלק 2: אבטחת אתרים מקיפה

תחזוקת אתרים שוטפת וורדפרס חלק 2

אבטחת אתרים היא אחד המרכיבים הקריטיים ביותר להבטחת פעילות עסקית תקינה במרחב הדיגיטלי. אתרים שאינם מאובטחים כהלכה חשופים למגוון רחב של איומים, שעלולים לפגוע באופן משמעותי בפעילותם העסקית. עם התפתחות ה-AI גם האיום על נכסים דיגיטליים מתרחב ומשתכלל יותר ויותר. מתקפות כאלו עלולות לגרום להשבתה של אתרי מסחר אלקטרוני, לאובדן הכנסות ולפגיעה במוניטין החברה.
סדרת המאמרים המקצועיים של Web3D נכתבה עבורכם בעלי האתרים – בין אם אתם מנהלים חברה מסחרית, ארגון, מוסד ציבורי או בית עסק. המטרה היא להנגיש את תחום תחזוקת אתרים ולספק את המידע החשוב והרלוונטי לכם בנושאים של אחסון, אבטחת אתר, תחזוקה שוטפת ו-SEO.
מאמר זה, מס' 2 בסדרה (הראשון נמצא כאן), מתמקד בחשיבות ההשקעה באתר מאובטח, בסיכונים המרכזיים, נקודות החולשה של אתרי וורדפרס והפעולות העיקריות הדרושות להגנה על האתר העסקי שלכם.

אבטחת אתר מקיפה – צורך חיוני לעסק שלך

אבטחת אתר אינה רק עניין טכני, בראייה כלכלית עסקית, חיזוק מעטפת ההגנה קריטית להמשך פעילות עסקית רציפה ותקינה. בישראל, אתרי אינטרנט נתונים למתקפות סייבר ופריצות לאתרים באופן קבוע. לדוגמה, בנובמבר 2023 התבצעה מתקפת סייבר על חברה לאחסון אתרים, אשר השפיעה על 40 אתרי קניות בישראל. פגיעה באתר עסקי יכולה להוביל להשלכות חמורות ומורכבות על הפעילות העסקית, ולהשפיע על המשכיותו ורווחיותו של האתר לאורך זמן.
השבתת מכירות: באתרים המשמשים כפלטפורמות מכירה, חנות אונליין, פריצה עלולה לגרום להשבתה מלאה של תהליכי המכירה, מה שגורם להפסדים כספיים ישירים ופוגע במחזור העסקי.
פגיעה במוניטין ובאמינות: כאשר לקוחות מגלים כי האתר נפרץ או נגוע בקוד זדוני, אמונם בעסק נפגע באופן מיידי, מה שמוביל לאובדן לקוחות קיימים ופוטנציאליים ופוגע במוניטין העסק.
פגיעה בקידום בגוגל: גוגל ומנועי חיפוש אחרים מזהים אתרים לא מאובטחים או כאלה שנפרצו ומסמנים אותם כלא בטוחים. תוצאה זו יכולה להוביל לירידה בדירוג האתר בתוצאות החיפוש ואף להסרה זמנית מהאינדקס, דבר המשפיע באופן משמעותי על התנועה לאתר.
חשיפה לתביעה: פריצה לאתר עלולה לחשוף פרטים אישיים ורגישים של הלקוחות, כמו מידע פיננסי, פרטי התקשרות, וסיסמאות. דבר זה מסכן את הלקוחות ויכול להעמיד את העסק בפני תביעות משפטיות ואיבוד אמון בלתי הפיך.
ריגול עסקי: פריצה יכולה לאפשר להאקרים לגנוב מידע מסחרי רגיש כמו תוכניות עסקיות, נתוני מכירות, ומידע על ספקים. פעולה זו עלולה לפגוע בתחרותיות ובסודיות המסחרית של העסק.
דרישות כופר: במקרים חמורים, האקרים עשויים לדרוש כופר כדי לשחרר את השליטה על האתר, להשיב נתונים שנגנבו או למנוע פרסום של מידע רגיש. זה מהווה איום כספי ישיר ומציב את העסק בסיכון מתמיד להתקפות נוספות בעתיד.
הפסדים תפעוליים: זמן ההתאוששות מפריצה או קריסת האתר יכול להיות ממושך, ובמהלכו העסק סובל מהפסדים תפעוליים עקב חוסר יכולת לפעול באופן תקין.

מניעה היא המפתח – טיפול בפריצה לאחר שהיא כבר התרחשה עלול להיות תהליך מורכב ויקר, הן מבחינת זמן והן מבחינת משאבים. לעומת זאת, נקיטת פעולות למניעה והקשחת אתר יכולה להקטין בצורה משמעותית את הסיכון לפריצה ולשמור על האתר, על רציפות תפעולית ועל המוניטין העסקי שלך.

מי יכול לתקוף את האתר העסקי שלך?

המניעים למתקפת סייבר על האתר שלך יכולים להיות שונים – הנאה אישית של ההאקר, פגיעה במוניטין של החברה, גניבת מידע, השתלטות לדרישת כופר או פגיעה על רקע אידיאולוגי. לא כל התוקפים הם אותם גורמים זדוניים. ישנם שלושה סוגים עיקריים של תוקפים הפוגעים

באתרי וורדפרס

האקרים אנושיים: לרוב מדובר באנשים עם מומחיות מסוימת שמנסים לפרוץ לאתרים ידנית, בדרך כלל כדי להדביק אותם בתוכנות זדוניות או לגנוב מידע רגיש.
בוטים אוטומטיים: אלו כלים אוטומטיים שנבנו במיוחד על מנת לסרוק רשתות ולחפש אתרים עם פרצות אבטחה נפוצות. ברגע שבוט מוצא אתר פגיע, הוא יכול לנסות לפרוץ אליו תוך שניות.
בוטנטים: מדובר ברשתות של מכשירים שנפרצו ונשלטים על ידי האקרים. בוטנטים יכולים לבצע התקפות מתואמות בהיקף רחב על מספר רב של אתרים בו-זמנית.

המשותף לכל התוקפים הוא חיפוש פרצות כדי להשיג גישה לא מורשית. לכל בעל אתר עסקי או פרטי חשוב להבין מה הופך את הפלטפורמה שלו למטרה אטרקטיבית ולנקוט באמצעי זהירות מתאימים כדי להגן עליה.

האם אתר הוורדפרס שלך מאובטח באמת?

רוב הסיכויים שלא. אנו שמים את הדגש על אבטחת אתרי וורדפרס ולא במקרה. זו אחת מפלטפורמות ניהול התוכן (CMS) המובילות בעולם הודות לגמישות, קהילה רחבה, ותוספים המאפשרים התאמה אישית כמעט אינסופית. מה שאולי נתפס כיתרון בבניית אתר, למעשה הוא חיסרון גדול באבטחה. למה אתרי וורדפרס הפכו למטרה המועדפת לתקיפות סייבר ע"י האקרים?
1. פופולריות: התפוצה הרחבה של וורדפרס היא חרב פיפיות. אתרים המבוססים על מערכת וורדפרס תופסים נתח שוק של כ-40%. המשמעות היא שאם אתה האקר שמחפש לנצל פרצות אבטחה, וורדפרס היא יעד אטרקטיבי מאוד. במקום לנסות לפרוץ לאתרי CMS פחות נפוצים, האקרים מתמקדים בפלטפורמה המובילה, משום שהיא נותנת להם סיכוי טוב יותר לפרוץ למספר גדול של אתרים בבת אחת. גם אם רק אחוז קטן מהאתרים המותקפים פגיע, המספר המוחלט יכול להיות משמעותי מאוד.
2. מערכת קוד פתוח: וורדפרס מבוססת על קוד פתוח, מה שאומר שכל אחד יכול לצפות בקוד המקור שלה. מצד אחד, זה יתרון עצום שמאפשר לקהילה של מפתחים ומומחי אבטחה לתרום לשיפור המערכת ולסגירת פרצות. מצד שני, עובדה זו מאפשרת להאקרים לחקור את הקוד ולמצוא נקודות תורפה. במילים אחרות, האקרים יכולים לנתח את הקוד באותה מידה כמו המפתחים עצמם, מה שמעניק להם יתרון במציאת פרצות אבטחה.

3. תבניות אתר ותוספים: ישנם למעלה מ-50,000 תוספים במאגר הרשמי של וורדפרס, וכל אחד מהם נועד להוסיף תכונות או לשפר את חווית המשתמש. עם זאת, כל תוסף או תבנית מהווים פוטנציאל לפרצת אבטחה. תוספים לא מעודכנים, תוספים שמגיעים ממקורות לא מהימנים, או כאלה שנכתבו בצורה לא בטוחה, עלולים לפתוח את הדלת להאקרים.

אפיון צורכי האבטחה בהתאם לסוג האתר

סוג האתר ואופיו משפיעים במידה רבה על שכבות ההגנה הנדרשות. אתר מכירות (E-Commerce), שבו מתבצעות עסקאות אשראי, מחייב יותר כלים לאבטחת מידע מאשר אתר תדמיתי שמטרתו להציג מידע.
אבטחת אתרי תדמית – אתרים אלו משמשים בעיקר להצגת מידע כללי, חדשות ועדכונים על העסק. בעוד שהם חשופים להתקפות כמו התקפות DDoS או הזרקת SQL, הם בדרך כלל לא מחזיקים מידע רגיש כמו פרטי אשראי או מידע אישי של לקוחות. לכן, אמצעי האבטחה יכולים לכלול הגנות בסיסיות כגון: תעודת SSL להגנת התקשורת, עדכונים שוטפים ושימוש בסיסמאות חזקות לניהול האתר.
אבטחת אתרי איקומרס – אתרי סחר מחייבים רמת אבטחה גבוהה במיוחד. הם מטפלים במידע רגיש של לקוחות, כולל פרטי אשראי, כתובות ופרטי הזמנות. אבטחת חנויות אונליין כוללת שימוש בהצפנות מתקדמות, תעודות SSL חזקות, מערכות למניעת הונאות, עדכוני תוכנה שוטפים והקשחת שרתים. בנוסף, מומלץ להשתמש בשירותי אבטחה מתקדמים כגון Web Application Firewalls (WAF) ומערכות גילוי ומניעת חדירות (IDS/IPS). על כל שכבות ההגנה נרחיב בהמשך.
אבטחת אתרי תוכן ובלוגים – אתרים מסוג זה לרוב מכילים הרבה תוכן דינמי שמתעדכן בתדירות גבוהה. למרות שהמידע בהם אינו רגיש כמו באתרי איקומרס, הם עלולים להיות מטרה להזרקות SQL, ספאם ותכנים זדוניים. יש לוודא שמערכת ניהול התוכן (CMS) מעודכנת, ולהשתמש בתוספי אבטחה ייעודיים שמונעים הזרקת תוכן זדוני.
אבטחת מערכת web פנימית ופורטלים – אתרים אלו משמשים לרוב לצרכים פנימיים של ארגונים, כגון פורטלי עובדים או מערכות ניהול לקוחות (CRM) כגון אתרי קופות חולים. האבטחה כאן קריטית למניעת גישה לא מורשית למידע פנים ארגוני. יש לשים דגש על אימות דו-שלבי (2FA), בקרת גישה קפדנית והצפנת נתונים.
אפיון מדויק של האתר, מטרותיו והקהלים המשתמשים בו מביא להתאמה המדויקת יותר של צורכי האבטחה, ומבטיח הגנה מיטבית על האתר.

מה כולל תהליך אבטחת אתר וורדפרס?

כפי שנאמר קודם, השלב החשוב ביותר הינו התהליך המניעתי, שכן אין לדעת מה יהיה היקף הנזק כתוצאה מהחדרת וירוס, מתקפת סייבר או קריסה של האתר. אבטחת אתר באופן מקצועי מקיף כולל פעולות ראשוניות להקשחת האתר ופעולות אבטחה באופן שוטף – רובן פעולות מנע מקדימות וחלקן סריקות לאיתור איומים קיימים. על מנת להבטיח את אבטחת האתר, חשוב לבצע עדכונים חודשיים למערכת ולתוספים, לצד פעולות תחזוקה שוטפות. להלן מספר פעולות אבטחה עיקריות שחשוב לבצע באופן קבוע:
עדכון האתר: ביצוע עדכונים למערכת וורדפרס והתוספים לגרסאות האחרונות.
בדיקת התוספים: בדיקת אמינות הפלאגינים והסרת פלאגינים מיותרים.
הקשחת הגדרות אבטחה: יישום פרקטיקות הכרחיות כגון התקנת חומת אש יישומית (WAF), הגדרת הרשאות גישה והפעלת אימות דו-שלבי ושימוש בכלים נוספים לחסימת התקפות מסוג Brute Force ו-DDOS.
סריקות מקיפות: ביצוע סריקות לאיתור פרצות אבטחה וקוד זדוני.
ניטור פעילות חשודה: שימוש במערכות ניטור מתקדמות לזיהוי ניסיונות פריצה בזמן אמת.
גיבויים אוטומטיים: יצירת גיבויים שוטפים של האתר ומסד הנתונים.
עדכון על איומים חדשים: חיבור למאגרי מידע של איומי סייבר ועדכון מתמיד של מערכות ההגנה.

אבטחת שרת אחסון

חלק מאבטחת אתר זה לבדוק את רמת האבטחה של שרת האחסון, שכן גם אתר מוגן היטב יכול להיפגע אם השרת נפרץ. השרת אמור לספק שכבות הגנה מתקדמות הכוללות התקנת חומות אש ברמת השרת, ניטור שוטף אחר פעילות חשודה, ואפשרות להגנה מפני התקפות DDOS. מומלץ לבחור בשרת אחסון שמציע גיבויים אוטומטיים יומיים, עדכוני אבטחה שוטפים, ותמיכה בהצפנה ברמה גבוהה (SSL). לקריאה בהרחבה על בחירת אחסון אתרים.

אבטחת דומיין

אבטחת הדומיין שלך היא חלק בלתי נפרד מאבטחת האתר, והיא כוללת מספר צעדים חשובים כגון: נעילה של הדומיין למניעת העברה או שינוי בפרטי הבעלות.
שימוש בפרוטוקול DNSSEC לאבטחת התקשורת בין הדומיין לשרת ומונע מתקפות כמו זיוף DNS (DNS Spoofing) או חטיפת דומיין.
התקנת תעודת SSL המספקת הצפנה על התקשורת בין האתר לבין המשתמשים, ובכך מונעת גניבת נתונים בזמן הגלישה ומבטיחה שהאתר יוצג כמאובטח.
צעדים אלה לא רק מגנים על הדומיין אלא גם מחזקים את האמון של הלקוחות והמשתמשים באתר שלך.
הצעדים הללו, בשילוב תחזוקה שוטפת, מבטיחים הגנה מלאה על האתר, השרת והדומיין, ומצמצמים משמעותית את הסיכוי לנזקי סייבר.

על כל הפעולות הנדרשות לאבטחת אתר ניתן לקרוא בהרחבה במדריך מקצועי למנהלי אתרים

שלבי הטיפול בעת תקיפת האתר:

איתור נקודת פריצה > התחקות במקור אחר דלת אחורית למניעת תקיפה חוזרת > שיחזור מידע > הקשחה נוספת של האתר

אבטחת אתר וורדפרס ב-Web3D – מעטפת שמייצרת לך שקט

Web3D מעניקה שירותי בניית אתרים, תחזוקת אתרים, אחסון ואבטחת אתרים משנת 1997. לאורך השנים צוות המומחים של Web3D בנה צ'ק ליסט ובו למעלה מ-30 פעולות להקשחת אבטחת אתרים, אתרי וורדפרס בפרט ומערכות web. בראש ובראשונה – אפיון מעמיק והבנה של הסיכונים הקיימים והצרכים המיוחדים של כל אתר. הפעולות כוללות בין היתר עדכוני מערכת ותוספים שוטפים, הגדרות גישה קפדניות, שימוש באימות דו-שלבי (2FA), גיבויים אוטומטיים ושימוש בשירותי CDN לשיפור ביצועי האתר והגנה מפני התקפות DDoS. אסטרטגיית אבטחה משולבת זו מספקת שכבת הגנה מרבית המותאמת לצרכים הספציפיים של כל לקוח.
אנו מאמינים כי הגנה אפקטיבית על אתרי וורדפרס מחייבת גישה פרואקטיבית ומקיפה, המתמקדת בזיהוי מוקדם של איומים ונקיטת פעולות מניעה לפני התרחשותם. מתוך ההבנה של הסיכונים הכרוכים בשימוש בתבניות ותוספים מוכנים, אנו בונים אתרים מהיסוד ללא שימוש בתבניות אתר מוכנות, שוברים תוספים מוכנים, בודקים ואף מפתחים תוספים בהתאמה אישית לצורכי אותו אתר. כך אנו מבטיחים רמת אבטחה גבוהה יותר, שליטה מלאה על הקוד ושמירה על האתר מפני איומים פוטנציאליים. כמו כן, ב-Web3D פועל מוקד חירום זמין טלפונית המעניק שירותי תמיכה טכנית 24/7. גישה זאת הינה תוצאה של המחויבות שלנו להמשיך ולהוביל בתחום אבטחת האתרים באמצעות שילוב של חדשנות, מקצועיות וניסיון מצטבר. בכך, אנו מבטיחים ללקוחותינו שקט נפשי, בידיעה שהאתרים העסקיים שלהם מוגנים בצורה הטובה ביותר מפני כל סוגי האיומים הקיימים והעתידיים.

נכתב ע"י

אלון שניידרמן

מומחה באפיון UI/UX, ניתוח דפוסי התנהגות ופיתוח אסטרטגיות שיווק.
אלון מרצה בכיר בתחום הדיגיטל, יוצא יחידת 8200, יזם ומלווה סטארטאפים, מנכ"ל ובעלים של קבוצת Web3D המעניקה מזה 25 שנה שירותי פיתוח אתרים ומערכות תוכנה, מיתוג עסקי ושיווק דיגיטלי.


המשך קריאה - מאמרים נוספים

תחזוקה שוטפת של אתרי אינטרנט היא המפתח לשמירה על נראות מקצועית, חוויית משתמש איכותית, ואבטחת מידע ברמה גבוהה. עדכוני מערכת ותוספים הם המרכיבים המרכזיים המבטיחים שהאתר יישאר מאובטח ויציב. עבור …

כמו הרכב שלכם, כך גם אתר האינטרנט דורש תחזוקה שוטפת על מנת להבטיח שהוא ימשיך לתפקד בצורה מיטבית. אתר שמטופל היטב יפעל באופן חלק, יעניק למשתמשים חוויית גלישה חיובית ויהיה …

איך לבחור חברת אחסון ב2024 עבור כל אתר אינטרנט, בחירת ספק האחסון הנכון היא צעד קריטי להצלחתו. חברת האחסון אחראית על תשתית השרתים שעליה ירוץ האתר, כמו גם על הכלים …

תיק עבודות בתחום בניית אתרים

למעלה מ-20 שנה אנחנו מלווים ומבצעים פרויקטים בתחומי האינטרנט, המיתוג, הפקות הסרטים, המצגות ושלל מוצרי האינטראקטיב בארץ ובחו"ל

השאירו הודעה
שיחת ווצאפ שיחת טלפון